TRATTORIA KAWANABE
TRATTORIA KAWANABE
Japan

The goal of this project was to create a friendly space for everyone to enjoy at the same time holding the beauty of simplicity and elegance as that of Italian cuisine.
To achieve this aim, we built a space referring to the Italian “alleys”, where smell of cooking and the sound of laughter leak out from the buildings built according to the strict discipline.
By designing the façade as a blank space on the whole, it is intended to be highlighted paradoxically between the complicated façades of Tokyo.
The dining area extends to the back of the building, just like an Italian alley penetrating through a “blank”.
The counter and the exit/entrance represent the doorways facing the “alley”, and the spherical lighting in random sizes and altitude represent the clouds floating above the “alley”, create an interior with the feeling of a semi-outdoor space. The edible plants placed in the backyards can be seen from the dining area, which magnitudes this outdoor expression.
As a result, even though with the elegance and rigor, it became a semi-outdoor space where everyone gathers to enjoy, talk, and taste – just like an Italian “alley”.

Data Sheet
  • Name
    TRATTORIA KAWANABE
  • Service
    Interior Design + Branding Tool Design
  • Spatial produce/Interior design/Art direction
    SUGAWARADAISUKE (Daisuke Sugawara)
  • Lighting
    Toh Design (Aki Hayakawa)
  • Plantation
    GA Yamazaki (Masako Yamazaki)
  • Graphic design
    PASS (Shoichi Wada)
  • Photo
    Jeremie Souteyrat
  • Location
    Tokyo, JAPAN
  • Design Period
    Jun. 2013 – Jul. 2013
  • Construction Period
    Jul. 2013 – Aug. 2013
  • Website
Tags